Logo

Allergier

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Allergier

 

Allergi er en overfølsomhedstilstand som fremkaldes af forskellige stoffer, de såkaldte allergener. Ofte drejer det sig om ganske harmløse stoffer, som i langt de fleste tilfælde ikke giver anledning til allergiske reaktioner. Hos enkelte individer kan den slags stoffer imidlertid fremkalde allergi, hvilket ofte viser sig som lokale hudreaktioner med eksem og kløe, men også som blodkarreaktioner med udvidelse af de små blodkar, forøget gennemblødning, rødme og ødem (væskeophobning). Også åndedrætsorganerne kan inddrages i disse processer, og man kan således se astmaanfald med kortåndethed og hiven efter vejret.

 

Loppeangreb

Hos katten ser man ofte allergiske reaktioner i huden i forbindelse med loppeangreb, idet loppernes spyt kan virke som allergen. Yderst sjældent ses kostallergier, hvorimod pollenallergier kendes og da enten kan give astma eller en noget fredsommeligere høfeberlignende tilstand med tåreflåd og tegn på hudkløe.

 

Kemikaliedampe

En af de hyppigste årsager til egentlige allergiske reaktioner hos katte er indsnusning af kemikaliedampe, men her kan det lige så vel dreje sig om en egentlig giftpåvirkning af kattens luftveje.

 

Har man mistanke om allergi hos sin kat bør man rådføre sig med sin dyrlæge, men man må også selv forsøge at indkredse det eller de stoffer katten ikke kan tåle. Drejer det sig fx om loppestiksallergi består behandlingen i al sin enkelhed i at nedkæmpe loppeangrebet i hjemmet. Udover at fjerne det allergiudløsende stof kan man have god nytte af de såkaldte steroidpræparater (fx kortison), men da bør man bestemt rådføre sig med dyrlægen, da disse stoffer let anvendes forkert.

 

Allergitest

Katte kan udover selv at rammes af allergi, være årsag til allergi hos mennesker, hvilket let kan afsløres gennem de såkaldte allergitests, som de fleste læger i dag uden vanskelighed kan udføre. Det er i denne forbindelse vigtigt at huske, at katte ofte ganske ubegrundet bliver beskyldt for at være allergifremkaldende, uden at der egentlig foreligger noget bevis herfor. Drejer det sig derfor om lettere allergitilfælde, og har man mistanke til kattehår, bør man altid insistere på at få dette bevist gennem en prøve, inden man går så drastisk til værks som at aflive katten.

 

Se Allergi overfor katte

 

Allergier

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 991 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Orientalsk korthårDer er fremavlet adskillige varianter af disse smukke katte. De er skabt på grundlag af...
• Hvilken race er denne kat ?er det over hovedet er en racekat?
• Kløe Kløe er det almindeligste symptom på hudsygdomme. Vær derfor ekstra opmærksom, når De...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!