Logo

Anæmi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Anæmi

 

Anæmi eller blodmangel er en sygelig tilstand, der opstår, når de røde blodlegemers antal i blodet eller deres hæmoglobinindhold nedsættes. Den behandles som regel med vitamin B12, jern eller leverpræparater, men i alvorlige tilfælde er det nødvendigt at foretage en blodtransfusion, fx efter anæmi på grund af blodtab.

 

Det vigtigste er at bestemme årsagen til anæmien. Den almindeligste er en indre eller udvendig blødning. Nogle sygdomme kan også fremkalde kronisk anæmi (fx cancerlidelser, nyrelidelser samt de mere udtalte infektionssygdomme).

 

Anæmi kaldes aplastisk, når knoglemarven ikke længere fremstiller røde blodlegemer, hvilket specielt sker i tilfælde af forgiftninger med benzol og dens afledningsstoffer, kloramfenikol, streptomycin, bly, kviksølv og insektdræbende midler. Den kaldes hæmolytisk, når de røde blodlegemer produceres, men hurtigt nedbrydes. Hos katten forvoldes denne sidstnævnte form for anæmi hyppigt af en bakterie, Hemobarthonella felis, der fremkalder en bartonellose. Det er en kredsløbslidelse med forbigående bedringer og forværrelser, der viser sig med feberanfald, ledsaget af appetitløshed. Slimhinderne bliver blege og katten viser tegn på en stærk træthedstilstand. Behandlingen gennemføres med antibiotika eller sulfamider i temmelig lang tid.

 

Der findes også en kronisk anæmi, forårsaget af stadigt blodtab, der skyldes en tarmblødning, fremkaldt af coccidier eller parasitter, som for eksempel hageorme (indvoldsorme).

 

Se kredsløb, leukose, tarm parasitter.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.146 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Videnskaben og kattenKatten benyttes som forsøgsdyr i videnskabens tjeneste. Dette søges begrænset til det...
• KatteinfluenzaDen smitsomme luftvejsbetændelse eller Rhinotracheitis virale (populært kaldet...
• TungenKattens tunge er kort, bred og mangler midterfure. Dens spids er forsynet med hornagtige...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!