Logo

Katteinfluenza

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Katteinfluenza

 

Den smitsomme luftvejsbetændelse eller Rhinotracheitis virale (populært kaldet katteinfluenza) er en sygdom af epidemisk karakter, der udelukkende angriber katte. Den kendetegnes ved en voldsom begyndelse: høj feber, bindehindebetændelse, rindende øjne, løbende næse ledsaget af kraftig nysen.

 

De vira (Feline picorna virus og Feline rhinotracheitis virus), som fremkalder lidelsen, som også er smitsom i udendørs miljø, påvirkes ikke af antibiotika. De findes i næse- og øjenafsondringerne hos de syge dyr, i mandlerne, i halsen, ja, endog i deres lunger. Den naturlige overførsel af sygdommen sker, når en smittet kat nyser. Da gentagne nyseanfald er et af de første symptomer på sygdommen, smittes andre katte meget hurtigt, specielt når kattene er lukket inde i nærheden af hinanden. For de katte, der løber frit omkring, sker smitten ofte i forbindelse med slagsmål. Katte, der slås, har i virkeligheden den vane at spytte på hinanden, og virus går således fra den ene til den anden. Når man desuden tager virus' overleven i udendørs miljø i betragtning, udspreder en omstrejfende kat i høj grad denne sygdom, som især optræder forår og efterår.

 

Det er især killingerne, der rammes af den smitsomme »katteinfluenza«. De voksne dyr har bedre modstandskraft, og kan være delvis immune, når de først har haft sygdommen og har overlevet den.

 

Hos den smittede kat viser sygdommens første symptomer sig fra to til fem dage efter, at den har fået virus'en (inkubationstiden). Sygdommens udvikling og alvor varierer meget hos de enkelte individer. I de mest godartede tilfælde varer lidelsen fra fem til ti dage; i alvorligere tilfælde varer den op til seks uger, og døden kan indtræffe som følge af forskellige komplikationer.

 

I sygdommens begyndelse bliver ejerens opmærksomhed henledt på den ved dyrets nysen. Det er afkræftet og febrilsk. Ofte savler det voldsomt. Dets temperatur kan stige til 40,5 °C i flere uger.

 

Afsondringer flyder ud af øjne og næse, ledsaget af voldsomme nyseanfald. Efter nogen tids forløb opdager man betændelsessår i munden og på tungen; luftrøret angribes, og gult pus viser sig i øjne og næsebor. Selvom antibiotika ikke virker på denne virus, kan de være gavnlige for at undgå komplikationer i form af bakterielle infektioner. Det er også nødvendigt at styrke kattens almentilstand med vitaminer og med væskeindsprøjtninger, så den får chance for at forsvare sig mod sygdommen.

 

Hidtidige vacciner mod denne virus har kun haft begrænset succes da immuniteten har været meget kort, men det ser ud til at nogle af de mest moderne bredspektrede vacciner kan blive af stor værdi i bekæmpelsen af denne sygdom.

 

Se kattesyge, vaccination.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 821 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Britisk korthår - Britlsh shorthairBritisk korthår er en robust kraftigt bygget kat med en massiv krop på korte...
• Odd-eyedKatte med øjne, hvis iris ikke har den samme farve, kaldes »odd-eyed«. Dette fænomen,...
• BakkeKattebakken er et nødvendigt redskab i kattens hverdag og et vigtigt led i dens opdragelse

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!