Logo

Kattesyge

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kattesyge

 

Kattesyge (panleukopeni) er en af de farligste viruslidelser hos katten. Den forårsages af et virus som ofte har navn efter sygdommens engelske betegnelse:

 

Feline Infectious Enteritis, hvilket kan give anledning til forvirring når vaccination og behandling kommer på tale.

 

Panleukopeni eller kattesyge er meget smitsom og som regel dødelig, især blandt killinger, men heldigvis er der fundet sikre vacciner, som giver beskyttelse. Katten vil sandsynligvis have været usædvanlig stille i de par dage, inkubationstiden varer, men opkastninger, ofte langvarige og alvorlige, er nok det første symptom, der bemærkes. Der kan opstå diarré, høj temperatur og appetitløshed.

 

Katten forekommer stærkt lidende og selvom den tilsyneladende er tørstig (sygdommen medfører drastisk vandtab) drikker den sjældent, men sidder måske krøbet sammen over sin vandskål. Der kendes ingen behandling mod sygdommen, men selvom vaccinen ikke kan gøre katten helt immun, giver den tilstrækkelig modstandskraft til, at katten kan bekæmpe den og med omhyggelig pleje overleve. Alle killinger bør vaccineres snarest muligt og revaccinationer bør foretages med regelmæssige mellemrum på de foreskrevne tidspunkter.

 

Dersom man har grund til at nære mistanke om, at ens kat har pådraget sig kattesyge, bør man advare dyrlægen, inden man tager den med hen i hans konsultation, da han måske ønsker at foretage specielle arrangementer eller foretrækker at komme i hjemmet for at mindske risikoen for at sprede smitten til andre katte. Hvis man har flere katte, må de holdes væk fra det syge dyr. Imidlertid nytter det ikke at tro, at isolation kan beskytte ens kat mod disse plager. Selvom dit kæledyr aldrig går ud og ikke har kontakt med andre dyr, kan man selv bringe smitten ind på sko eller tøj - så løb ingen risiko og sørg for, at den bliver behørigt vaccineret.

 

I enkelte tilfælde kan intensiv behandling med væske og omhyggelig pleje eventuelt kombineret med antiserum klare et dyr gennem denne ellers dødelige virusinfektion.

 

Se »katteinfluenza«, vaccination.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 805 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• PsykeKaraktertræk, der kendetegner den voksne kats psyke, viser sig på et tidligt tidspunkt:...
• DiarréDiarré er et symptom, der viser sig som tynd eller flydende afføring. Diarréen er tegn på...
• Parrings- og fødselsattestEr der tale om avl af racekatte kræves der en parrings- og fødselsattest for at blive...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!