Logo

Kredsløbet

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Kredsløbet

 

Kredsløbet består af hjertet og blodkarrene. Kattens hjerte er et kugleformet organ, omgivet af hjerte sækken. Det ligger i brystkassen på højde med tredje, fjerde og femte ribben, med spidsen ned mod mellemgulvet. Pulsårerne er blodkar med tyk væg, der fordeler det iltede blod i organismen, fra hjertet mod periferien. Venerne, som er tyndvæggede leder blodet fra de forskellige organer og væv tilbage til hjertet.

 

Kredsløbet

 

Hjertet er en suge- og trykpumpe, hvis funktion er at holde blodcirkulationen i gang. Blodet pumpes ved sammentrækning af hjertekamrene ud i den store pulsåre (aorta) for det iltede blods vedkommende, og ud i lungepulsårerne for veneblodets vedkommende. Det sidste er tydeligt mørkere på grund af det lavere iltindhold. Dets tilbagevenden til hjertet foregår til højre forkammer gennem de store vener i det store kredsløb, til venstre forkammer via lungevenerne for det iltede blods vedkommende, der kommer fra lungerne. Hjertesammentrækningerne føles ved pulsslagene. Når man lægger hånden på brystkassen i højde med hjertet, mærkes den banken i hjerteregionen, som hjertets spids frembringer, når den rammer brystkassen. Ved stetoskopi kan man høre hjerteslagene og opdage en eventuel unormal funktion. Normalt slår en kats hjerte 120 til 140 gange i minuttet.

 

Blodsygdomme

Blodsygdomme viser sig enten ved forandringer i blodcellerne eller ved ændringer i antallet af blodlegemer. Blodmangel, anæmi, skyldes en nedsættelse af antallet af røde blodlegemer. Den fremkaldes undertiden af en blødning eller en forgiftning, men kan også ses i forbindelse med infektionssygdom. Anæmi ledsages af en stærk hjertebanken og noget blegere slimhinder. En betydelig forøgelse af antallet af hvide blodlegemer er ofte tegn på leukose", der er en virusfremkaldt kræftlidelse. Endelig kan der hos katten opstå infektioner, der lokaliseres i blodmassen: hæmobartonellose, en forholdsvis sjælden sygdom, hører til dem.

 

Hjertesygdomme

Betændelsestilstande i hjertevævet, hvad enten det drejer sig om pericarditis (betændelse i hjertesækken), om myocarditis (betændelse i hjertemusklen) eller om endocarditis (betændelse i den indvendige hjertehinde og på hjerteklapperne), er meget alvorlige lidelser. De medfører en utilstrækkelig hjertefunktion. Ved stetoskopien ledsages de af unormale lyde: uregelmæssig hjerterytme, mislyde, øget fart og kortåndethed. Hvis årsagen er slid på organet, (alderdom) kan man indgive hjertestyrkende midler, men tilstanden ender ofte hurtigt med døden.

 

Utilstrækkelig hjertefunktion kan indfinde sig akut som følge af en overanstrengelse af organet eller udvikle sig langsomt, når den skyldes alderen. Den ledsages af betydelige gener som åndenød, ødemer, bugvattersot og besvimelsestilfælde. Behandlingen, der omfatter hjertestyrkende midler og vitaminer, tager sigte på at normalisere den utilstrækkelige funktion. Katten er da nødt til at gennemgå hyppige dyrlægeundersøgelser.


Karsygdomme

Forandringer i pulsåresystemet kender man ikke ret meget til hos dyr. Dog forekommer arteritis og arteriosklerose hos katten. Disse lidelser ses næsten kun hos ældre katte og er typiske aldersforandringer.

Aneurysme, som er en udposning på en pulsårevæg, kan briste og forvolder da indre dødbringende blødninger.

 

Se leukose.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 991 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• AdoptionEn kat, man tager til sig, bliver hurtigt familiens midtpunkt og ikke mindst til stor...
• SygeplejeEn syg kat har behov for at holdes ren og have det bekvemt, at forsikres om ens kærlighed...
• FødselskontrolDens formål er enten at forhindre at dyret bliver drægtigt eller at afbryde svangerskabet

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!