Logo

Luftvejene

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Luftvejene

 

Luftvejene er de organer, som bidrager til vejrtrækningen, det vil sige til udvekslingen af luft mellem dyret og dets omgivelser. Hos katten, som hos alle pattedyr, består de af lunger, kanaler, der leder luften til og fra disse, af brystkassen med dens muskler og knogler og af lungehinderne.

 

De kanaler, gennem hvilke luften passerer er næsehulerne, svælget, strubehovedet, luftrøret og bronkier af aftagende tykkelse, der danner bronkietræet. De slimhinder, som dækker de forskellige kanaler, fugter og opvarmer den indåndede luft. I brystkassen deler luftrøret sig i to hovedbronkier, der fører luften ind i lungerne.

 

Brystkassen dannes af 13 par ribben, der er leddelt ved rygsøjlen. Spidsen af de 9 første er sammenvokset med brystbenet, mens de 4 sidste er frie.

 

Luftvejslidelser

Den måde katten ånder på og dens åndedrætsrytme giver værdifulde vink om dens sundhedstilstand. Vejrtrækningsrytmen ligger normalt mellem 20 og 40 pr. minut. Dyrlægen kan ved hjælp af banken og lytten med stetoskop undersøge, om lungerne fungerer rigtigt. Også røntgen-fotografering kan skaffe ham vigtige oplysninger om luftvejenes tilstand. Hos katten skyldes lidelser i luftvejene ofte virus eller bakterier. Næsekatar eller rhinitis er meget hyppig; dyret nyser, gnider næsen mere eller mindre voldsomt, næseudsondringerne bliver tyktflydende og tilstopper næseborene mere og mere. Udover at skyldes virus eller bakterier kan kataren være fremkaldt af indånding af irriterende stoffer.

 

Behandlingen består i at holde patientens næsebor rene, antibiotika hvis det drejer sig om bakterier, og eventuelt aerosolmidler til lindrende behandling.

 

 

Næsekatar (rhinitis) ledsages ofte af strubekatar (laryngitis), og svælgkatar (faryngitis); slimhinderne er betændte, og dyret har svært ved at synke. Hertil kommer udtalt irritativ hoste. Behandling som ovenfor.

 

Luftrørskatar (trakeitis] og trakeobronkitis er alvorlige lidelser. Katten holder op med at tage næring til sig, og dens hoste, som ved strubekataren var tør og stødende, bliver mere og mere slimholdig. Dyret trækker vejret med åbent gab, og hoster store slimklatter op. Behandlingen rettes mod infektionens årsag, fx med antibiotika og suppleres med stoffer, som gør slimen mere flydende. Når bronkitisen kompliceres med lungebetændelse eller bronkopneumoni er symptomerne endnu mere alarmerende, da temperaturen hurtigt stiger til 40 eller 41°C. Åndedrættet bliver hvislende og ledsages af rallen. Ovennævnte behandling indledes, men det syge dyrs almentilstand kræver samtidig væskebehandling, eventuelt under indlæggelse på et dyrehospital. Svulster i luftvejene er sjældne hos katten, men lungesvulster (der ofte er metastaser fra svulster i brystkirtlerne) forekommer forholdsvis hyppigt hos gamle dyr.

 

Ulykkestilfælde

Efter nedstyrtningsulykker kan der komme mellemgulvsbrok, som er en følge af en flænge i mellemgulvet. Lever, mave og en del af tramene kan så trænge ind i brystkassen. Katten får store vanskeligheder med at trække vejret og er bange for at flytte sig. Denne form for brok kan behandles kirurgisk. Katten kan også få indre blødninger i brystkassen og vil da altid dø.

 

Indtrængen af luft mellem lungerne og lungehindesækkene som følge af en perforation af lungehinden kaldes pneumothorax, mens en hydrothorax er en væskeansamling i brysthulen (for eksempel som følge af en svulst).

 

Endelig kan nævnes ormefremkaldt bronkitis, der er hyppig hos killinger, som er angrebet af spolorme.

 

Se katteinfluenza, mononukleose, tarmparasitter.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 777 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• SphynxSphynx'en eller den canadiske hårløse kat, som den undertiden kaldes, ligner meget...
• TarmparasitterSpolorm på størrelse med en tændstik kan af og til ses i opkastninger
• HotelRejsehåndbøger over hoteller angiver som regel de etablissementer, hvortil hunde har...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!