Logo

Rabies

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Rabies

 

Takket være Pasteur, som i 1886 fremstillede vaccinen mod rabies, hundegalskab, mente man, at Europa definitivt var befriet for den frygtelige sygdom. Men i den sidste snes år er sygdommen dukket op igen i egne, hvor man troede den var udryddet. Det drejer sig hovedsagelig om Tyskland, hvor dette fremstød antager en særlig foruroligende karakter på grund af de arter, som det berører.

 

De dyr, der rammes mest af denne nye epidemi, er således vilde dyr, og først og fremmest ræve, hvilket gør det uhyre vanskeligt at bremse smitten. Dette forklarer, hvorfor det hidtil, trods meget strenge sanitære forholdsregler, ikke er lykkedes at begrænse sygdommen og hindre den i at brede sig mod vest med en fart af 30 til 50 km om året. I Danmark har der været enkelte tilfælde hos vilde dyr i Sønderjylland og man har derfor indført en rabiesgrænse, som desværre nu er rykket mere nordpå. Dyr syd for denne grænse skal vaccineres mod rabies ligesom dyr der medtages til dette område fra de øvrige dele af landet, skal være vaccineret.

 

Det er rævene, der repræsenterer den største fare for huskattene, som de kan smitte gennem deres bid, deres spyt eller deres døde krop. Som den uforbederlige jæger den er, er katten særlig sårbar. Inkubationstiden for rabies, der er meget varierende, strækker sig fra et par uger til flere år, men udviklingen foregår meget hurtigt, når først symptomerne viser sig, og dyret dør i løbet af cirka en uge. Da et smittet dyr ikke smitter før nogle dage inden symptomernes tilsynekomst, er det tilstrækkeligt, når man er blevet bidt under mistænkelige forhold, at holde katten under kontrol i de efterfølgende fjorten dage.

 

Rabies kan vise sig på to måder, den såkaldte »galskabsform«, som gør den syge aggressiv, og den såkaldte »stumme« form, der lammer. I galskabsformen bliver katten urolig, nægter at tage føde til sig og har vanskeligt ved at drikke. Den udstøder uophørligt mjavende lyde, bliver arrig, forsøger at bide og kradse. Symptomerne ved den stumme form er ikke så karakteristiske: kraftesløshed, rysten, fordøjelsesbesvær og lammelse, der begynder i baglemmerne og efterhånden breder sig over hele kroppen.

 

Blandt alle de husdyr, der kan overføre rabies til mennesket, er katten uden tvivl det farligste, da den kan smitte både ved at kradse og bide. Derfor er lovgivningen meget streng for dens vedkommende. I de egne, hvor sygdommen findes, bliver omstrejfende katte dræbt. Den kendsgerning, at en kat er vaccineret ændrer ikke sundhedsmyndighedernes forholdsregler.

Se lovbeskyttelse, vaccination.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 839 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Børn og katteHar børn fra starten lært at omgås hjemmets kat rigtigt, vil der være etableret et...
• Ordsprog og mundheldKatten, der har levet sammen med mennesket i så mange århundreder, har selvfølgelig også...
• BidsårKatte bider meget sjældent, da det egentlig er en katte-utypisk adfærd

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!