Logo

Rakitis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Rakitis

 

Rakitis er en mangelsygdom, der berører væksten; den viser sig ved et utilstrækkelig kalkholdigt knoglevæv, som derfor kun er lidt modstandsdygtigt for stød og tryk. Den bevirker deformationer, fortykkelser og forkortelser af lemmernes knogler, skævheder i rygsøjlen og hindrer kraniets knogler i at gro normalt sammen. Disse knoglelidelser viser sig som oftest hos de helt unge killinger, der lige er vænnet fra og som udelukkende fodres med kød, men det hænder også, at man støder på dem hos meget gamle katte, hvis skelet delvis mangler mineraler.

 

Den unge kat, der rammes af rakitis, holder op med at lege og bliver liggende i sin kurv. Den gør modstand, når man vil tage den op, da berøringerne gør ondt på den. l alvorlige tilfælde lammes bagbenene og det mindste stød forårsager et brud, som er overordentlig smertefuldt. Ved røntgenfotografering har skelettets knogler et bladagtigt udseende.

 

Hvis de første symptomer hurtigt opdages, kan der rådes bod på kalk- og vitaminmanglen. Man kan give killingen et dagligt tilskud på 200 til 400 g kalk forudsat, at den samtidig får en tilstrækkelig mængde fosfor. Denne balance er ikke så vanskelig at opnå hos katten som hos hunden, da kattens mere kød rige kost indeholder mere fosfor. Ikke desto mindre er det vigtigt, at forholdet kalk/fosfor holdes mellem 0,9 og 1,1, hvilket stort set svarer til en tilførsel af 0,5 g kalciumkarbonat pr. 100 g kød. I fremskredne tilfælde kan sidstnævnte indsprøjtes direkte i en åre. Samtidig behandles katten med D-vitamin i tilstrækkelige mængder.

 

Se ernæring, knogledystrofi.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 825 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• AvlsteknikAt skabe en ny katterace er et vanskeligt arbejde. Det ville i øvrigt være mere nøjagtigt...
• Moderløse killingerOpflaskning af moderløse- eller overskudskillinger kræver speciel stor indsats
• - Gode kattemad opskrifterSend dine bedste kattemad-opskrifter til os

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!