Logo

Temperatur

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Temperatur

 

Kattens normale legemstemperatur er 38,8 °C, men den kan normalt variere mellem 38 og 39,3 °C. Om morgenen er den fra 0,3 til 0,5 °C lavere end om aftenen, og en voldsom anstrengelse eller en stor sindsbevægelse kan få den til forbigående at stige med 1 °C. Ved hudens overflade kan den svinge mellem 30 og 36 °C.

 

Dyrets indre temperatur stiger, når den omgivende temperatur ligger over 30 °C. Når varmen op på 40 °C, især i fugtigt klima, kan den dø af hedeslag. Organismens varmebalance opretholdes på følgende måde:

- varmetabene, der hovedsagelig skyldes udstråling, åndedrætsfordampning og transpirationen (meget ringe hos katten), opvejes af den varmefrembringelse, som er en følge af de kemiske iltningsprocesser, der reguleres af skjoldbruskkirtelen. Endelig modtager hypothalamus varme- og kuldefornemmelser, som overføres til den fra hudens sanseorganer, og kontrollerer skjoldbruskkirtlens funktion, blodforsyningen, svedkirtlernes aktivitet og luftskiftet via lungerne. Takket være denne komplicerede mekanisme bevarer kroppen en konstant temperatur (homotermi).

 

Hypertermi, almindeligt kaldet »feber«, kan enten skyldes et hedeslag eller organismens reaktion på en sygelig tilstand. I nogle enkelte tilfælde kan den være gavnlig som forsvarsmekanisme, men den kan også fremkalde alvorlige forstyrrelser, når den kommer over 41 °C. En kat dør, når dens temperatur stiger til 43 °C. Hypotermi er også tegn på alvorlige forstyrrelser (ofte i centralnervesystemet). Ved 43 °C standser livsfunktionerne, og dyret dør.

 

Temperatur

Se sygepleje.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 748 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• DiegivningKatten er en god mor og ammer meget samvittighedsfuldt killingerne, til de er fem-seks...
• Parrings- og fødselsattestEr der tale om avl af racekatte kræves der en parrings- og fødselsattest for at blive...
• BughindebetændelseBughinden beklæder alle tarme og organer i bughulen, samt indersiden af bugvæggen....

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!