Logo

Toksoplasmose

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Toksoplasmose

 

Dette er en parasitsygdom, fremkaldt af et encellet dyr, toksoplasmet, der hos katten sætter sig fast i fordøjelsessystemet. Den formerer sig i tyndtarmen og afgiver som en del af formeringsprocessen en oocyste, som afgår med afføringen.

 

Selvom tilstedeværelsen af toksoplasmer i ekskrementerne forekommer hos katten, er toksoplasmose, sygdommen, der skyldes disse toksoplasmer, yderst sjælden. Den ses i to former, den ene med en akut udvikling (på en uge), præget af forhøjet temperatur, diarré, opkastninger og undertiden nervøse forstyrrelser, den anden med en langsom udvikling (flere måneder) af diarré, lymfekirtelsvulst, anæmi, betændelse i næseslimhinden og sporadisk lammelse af bagkroppen. I behandlingen benyttes sulfonamider, kombineret med mere specielle stoffer.

 

Smitte

Et af de problemer man af og til stilles over for i denne forbindelse er risikoen for smitte af mennesker. Specielt kan toksoplasmose hos gravide kvinder give problemer, da infektion kan medføre fosterskader. Denne risiko er dog yderst begrænset af to grunde. For det første smittes mennesker allerede tidligt i livet (barndommen) med toksoplasmer fra omgivelserne og erhverver sig en ganske let infektion, som giver anledning til en varig immunitet, der kan forhindre, at man på ny får sygdommen senere i livet. For det andet ser det ud til, at infektionen kun fås gennem indtagelse af utilstrækkeligt tilberedt vildt, eller gennem tilberedelsen af vildt, hvilket let kan undgås under graviditet. For en sikkerheds skyld kan man dog overlade rengøring af kattebakken til andre under en graviditet, samt sikre sig, at katten ikke får råt kød i denne periode.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 704 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• NældefeberNældefeber, der ofte skyldes allergi, er et hududslæt, der pludselig bryder frem og...
• BakkeKattebakken er et nødvendigt redskab i kattens hverdag og et vigtigt led i dens opdragelse
• Musikken og katten Kattemusik spænder vidt - fra »Alley Cat«s vellyd til elskovssyg kattejammer

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!