Logo

Urin- og kønsorganer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Urin- og kønsorganer

 

Kattens urinorganer består som alle pattedyrs af to filtreringsorganer, nyrerne og et udsondringsorgan, bestående af urinlederne, blæren og urinrøret.

 

Hos katten er nyrerne let forskudt i forhold til hinanden. Begge fremtræder som ægformede masser med glat overflade. Deres funktion består i fjernelse af organismens affaldsstoffer: spaltningsprodukter fra stofskiftet som urinstof eller fremmede stoffer som medikamenter og giftstoffer. De spiller også en væsentlig rolle i opretholdelsen af organismens vand- og saltbalance. Nyreudskillelsesproduktet er urinen, der ledes af de to urinledere til blæren. Den samles i denne beholder, der tømmes to-fire gange i døgnet. Vandladningen foregår gennem urinroret.

Hos hankatten ender dette i penis, hvor urinvejene og kønsorganerne mødes. Hos hunkatten munder det ud i skeden og følger den sidste del af fødselsvejen.

 

Kattens urin er syrlig, hvis dyret ernæres med kødrig kost, og alkalisk, hvis kosten er rig på stivelsesholdige grønsager. Foruden de sædvanlige bestanddele, der bidrager til fjernelse af giftstoffer, indeholder den en svovl-aminosyre, der er speciel for kattedyr, hvis lugt er så karakteristisk, at man ikke kan forveksle kattens urin med nogen andens. Hos hankatten tjener den til at afmærke området, hvilket undertiden er meget ubehageligt i et hus. Dette er i øvrigt en af de vigtigste grunde til kastration, da en af dennes sekundære virkninger er, at de alt for stærke lugte fjernes.

 

Hankattens kønsorganer består af to ægformede testikler der sidder op mod mellemkødet. Deres rolle er at danne sædcellerne, der følger bitestiklen og udmunder i sædgangen. Deres funktion er også at afsondre de hormoner, der bestemmer mandskønnet (testeron). Det hænder at den ene eller begge testikler ikke når ned på plads i pungen; denne misdannelse kaldes henholdsvis monorchisme eller kryptorchisme. Testiklernes sædgange forenes for at udmunde i urinrøret. Annekskirtlerne i hankattens kønsorganer består af en omfangsrig prostata og af meget små urinrørskirtler.

 

Der findes ingen sædblærer. I ejakulationsøjeblikket fører sammentrækningen af bitestiklens glatte muskler sædcellerne ud i sædgangene, derpå i urinrøret, hvor de blander sig med afsondringer fra annekskirtlerne og danner sæden. Denne udstødes ved hjælp af afslappelse af urinrørets lukkemuskler og ved den bulbo-kavernøse muskels rytmiske sammentrækninger. I hvile sidder kattens penis skjult i forhuden. I erektion viser den en kirtel forsynet med hornagtige ujævnheder, der gør parringen smertefuld for hunnen. Erektionen, der skyldes udvidelse af årerne i penis, udløses af hunkattens kaldende mjaven, lugtstoffer, udsendt af hunkatten i brunsttiden osv.

 

Hunkattens kønsorganer består af to æggestokke, der ligger i bughulens bageste del. Æggelederen er meget krummet. Det er en fin kanal, der leder de udløste æg fra æggestokken (ægløsning) til livmoderen. Æggets passage gennem æggelederen varer cirka hundrede timer. Livmoderen består af to aflange flige, stedet hvor æggene fæstnes, og et meget lille organ. Det forlænges med en kanal, som fører til vagina og vulva.

 

Kattens ægløsning er såkaldt »provokeret«, fordi ægløsningerne ikke finder sted spontant, men kun hvis der er samleje. Ægget udløses fra æggestokkene cirka fireogtyve timer efter parringen.

 

Urin- og kønsorganernes sygdomme

Kattens urinorganer er særdeles skrøbelige. De lidelser der rammer den er alvorlige, ofte kroniske, og har undertiden skæbnesvangre følger. En af de hyppigste lidelser, der angriber dyr i alle aldre og især de kastrerede hankatte, er en fejlfunktion under filtreringsprocesserne i nyrerne, der viser sig som grus i urinen. Idet det forvolder en stadig irritation af blærevæggens slimhinde, fremkalder dette grus symptomer på blærebetændelse (hyppige vandladninger, undertiden blandet med blod). Det kan også give irritation i urinrøret. Vandladningen bliver smertefuld eller udebliver helt, enten fordi kanalen blokeres af krampe eller fordi den er spærret af gruset. Da katten ikke mere lader vandet, kan blæren blive så spændt at den er, på bristepunktet, og da katten ikke mere får fjernet sit urinstof, står den i fare for i løbet af et par dage at ende i bevidstløshed af uræmi og dø af det.

 

Man kender ikke årsagen til denne fejlfunktion. Man ved kun, at visse omstændigheder har betydning for dens opståen: for tidlig kastration, fødemidler baseret på vandfattige produkter (tørfoder) eller simple forstyrrelser i kalk-stofskiftet.

 

Behandlingen bør indledes hurtigst muligt: undersøgelse af urinrøret, punktering af blæren og anbringelse af et midlertidigt kateter. Derefter foretages en udskylning af blæren, og man sætter ind med midler mod urinvejskrampe og betændelse; om nødvendigt bestræber man sig på at rette urinens pH og ændre kalk-stoftskiftet. Til trods for dette er det ikke sjældent, at der forekommer tilbagefald.

 

Katten lider også ofte af akut nyrebetændelse, der er en følge af alvorlige forgiftninger eller smitsomme sygdomme. Kronisk nyrebetændelse opstår især hos gamle dyr. Den viser sig ved en stærk tørst og en kraftig vandladning, ledsaget af afmagring og opkastninger. Ved berøring forekommer nyrerne store og udbulede. Det er nødvendigt at kontrollere mængderne af blodurinstof for at stille diagnosen.

 

Man træffer også på smitsom blærebetændelse, fremkaldt af bakterier som colibaciller. Behandlingen sker ved hjælp af antiseptiske midler og antibiotika, der udskilles med urinen. Lidelser i kønsorganerne er sjældne hos hankatten, uden tvivl fordi der hyppigt foretages kastration. Hunkatten får undertiden endometritis (livmoderbetændelse) eller pyometra (ansamling af materie i livmoderen). Symptomerne er udflåd fra skeden, en øgelse af underlivets omfang, eventuelt forhøjet temperatur og opkastninger,

 

Den eneste behandling består i fjernelse af livmoderen ved kirurgisk indgreb (hysterektomi). På samme måde må svulster; der hyppigt forekommer hos hunkatten, hurtigt fjernes ad kirurgisk vej.

 

Se anuri, operationer.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 2.253 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Inkontinens Ved inkontinens forstås en manglende evne til at tilbageholde urin og/eller afføring
• TidsskrifterFlere danske tidsskrifter beskæftiger sig med katte. Blandt de mest udbredte kan nævnes:
• HudparasitterFormodentlig bliver man opmærksom på parasitterne, fordi katten ustandselig kradser sig

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!