Logo

Anatomi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Anatomi

 

Katten hører til de såkaldte små rovdyr.

 

Dens langstrakte krop bæres af solide og smidige lemmer. Halsen, der er tydeligt afgrænset, støtter et rundt hoved med kraftige og korte kæber. Ørerne er opretstående og trekantede. Poterne støtter kun på jorden med tæerne (den er tågænger); forpoterne har fem tæer og bagpoterne fire (på grund af tommeltåens hensvinden), alle forsynet med tilbagetrækkelige kløer. Huden er dækket med en tæt blød og fyldig pels; hvis smidige og uldne bundhår dominerer over de stive og hårde dækhår.

 

Knurhårener fungerer som følehår.

 

Skelettet består af 278 til 282 knogler (20-24 knogler til halen). Rygsøjlen er lang, skrøbelig og bemærkelsesværdig bevægelig. Krydsbenet er kort og lige, krydsbenstappen er meget fremspringende.

Musklerne er mørkerøde og kødfulde med kun lidt udviklede senehinder. Senerne, der er blåhvide, perlemorsagtige, er fine, men meget stærke.

 

Fordøjelsessystemet er indrettet til kødæderens kost: tænderne egner sig til at gribe fat med og til at sønderrive byttet; fordøjelsen passer til en kvælstofholdig ernæring; maven har et forholdsvis ringe omfang; bugspytkirtlen har kun en udsondringskanal; tarmen er særdeles kort.

 

Strubehovedet ender i en bred og aflang stemmeridse, der omfatter en stemmeridse-ventrikel og et dobbelt stemmebånd. Luftrørsringene er frie bagtil og deres yderpunkter overlapper undertiden hinanden. Lungerne er delt i syv lungelapper (3 til venstre, 4 til højre).

 

Nyrerne har en kuglerund form og en rødlig-gul farve. Testiklerne sidder under anus. Kønslemmet er kort og ender i en kirtel, besat med papiller med hornagtig spids; i hvile er det bagudrettet. Hunkatten har fire par patter.

 

Kattens hjerne vejer gennemsnitlig mellem 26 og 28 g, rygmarven 8 g. På isselappen kan man se en speciel hjernevinding, der kaldes »kattefold«.

 

Se bevægelsesorganer, hovedet, kredsløbet, kropsbygning, nervesystem, pote, urin- og kønsorganer. øjet, øret.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.650 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Hårløse katteAlle de katte, som før i tiden blev beskrevet som »hårløse«, havde i hvert fald en dunet...
• TandsætDa kattens tænder er særdeles skarpe, passer de fuldkomment til en kost bestående af kød
• HovedetKatten har et veludviklet kranium og et kort ansigt, hvilket gør dens hoved ægformet, så...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!