Logo

Avlsteknik

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Avlsteknik

 

At skabe en ny katterace er et vanskeligt arbejde. Det ville i øvrigt være mere nøjagtigt at tale om varianter end om racer, for mens hundeslægten er karakteristisk ved sine forskelligartede former, har kattene, hvad enten de er tamme eller vilde, en ensartet struktur, som man kun kan lade variere inden for snævre grænser: pelsens beskaffenhed, dens længde og farve, samt øjnenes farve, idet sidstnævnte altid stemmer overens med pelsens farve. Disse ændringer kan ske ved et tilfælde, eller de kan med omhyggelig planlægning fremavles gennem et avlsprogram.

 

Avlsteknikken er ikke hundrede år gammel. Den er opstået af den store begejstring for racekatte, som indtraf i den første halvdel af dette århundrede. Englændere var de store banebrydere. Ved at gå ud fra nogle katteracer, der eksisterede dengang, fuldkommengjorde de siameseren og perseren og fremavlede forskellige særprægede pelstyper.

 

Abyssinieren, havanaen, burmeseren og rexkatten blev ligeledes forædlet. Til de almindelige private katteelskere sluttede sig berømte zoologer og veterinærer. Alle har bidraget til de fremskridt der i dag har givet os de mange racer.

 

Den første udstilling af katte fandt sted i 1871 i Krystalpaladset i London; den blev en triumf, og man mener med rette, at det var den, som gav stødet til det begyndende avlsarbejde. Derefter var der udstillinger næsten hvert år, ikke blot i London, men i Birmingham, i Edinburgh, i Brighton. National Cat Club blev oprettet i 1887, så kom Cat Club og i 1910 Governing Council of the Cat Fancy, som stadig er den højeste autoritet, der svarer til Kennel Club for hundene.

 

I Frankrig blev den første katteklub oprettet i 1924 under navnet Cat Club de Paris. Mange andre har set dagens lys siden.

 

I Tyskland fandt den første udstilling sted i 1924 i Nürnberg. I Canada blev der organiseret udstilling i 1906, mens der i U.S.A. allerede i maj 1895 fandt et stort »show sted i Madison Square Garden.

 

I slutningen af tyverne bredte interessen for katte sig fra Tyskland til vore himmelstrøg. I begyndelsen fik kattefolk lov til at udstille deres vidundere i forbindelse med stuekulturudstillinger som blev afholdt i Industribygningen på Vesterbrogade i København. I 1931 blev landets første katteklub stiftet og 1932 blev den første officielle katteudstilling afholdt.

 

Se racer.

 

Avlsteknik

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.081 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• LeverlidelserLeveren er et organ, som det er vanskeligt at undersøge klinisk, og diagnosticeringen af...
• AilurofobiDenne benævnelse betegner den afsky, som nogle mennesker nærer for katte
• KropsbygningSom hos alle de små dyr af kattefamilien beherskes kattens kropsbygning af harmoniske og...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!