Logo

Bedøvelse

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Bedøvelse

 

Man skelner mellem to forskellige former for bedøvelse, nemlig lokalbedøvelse og totalbedøvelse.

 

Lokalbedøvelse fremkaldes ved at indsprøjte et lokalbedøvelsesmiddel, fx lidocain, i det område, der ønskes bedøvet. Metoden giver kun smertefrihed og ved de såkaldte nerveblokader til dels muskelafslapning, men fremkalder altså ikke søvn. Normalt anvendes lokalbedøvelse ikke til katte, men i forbindelse med meget små operative indgreb eller hos gamle katte, som ikke kan tåle totalbedøvelse, er det en god og brugbar metode.

 

Totalbedøvelse kan opnås på flere forskellige måder. Hos katten er en af de hyppigst anvendte metoder en kombination af forskellige indsprøjtninger enten i en muskel, i bughulen (intraperitonalt) eller i en blodåre (intravenøst). Midlerne, som anvendes, er ofte sovemidler eller midler der både kan give søvn og muskelafslappelse, og drejer det sig om større indgreb, må der suppleres med et smertestillende middel som fx fentanyl eller med inhalationsmidler som fx fluothane.

 

Æter benyttes ikke længere. Totalbedøvelse med et sovemiddel kan ofte med fordel anvendes sammen med lokalbedøvelse i det område der skal behandles kirurgisk. Når en kat har været bedøvet, vil man ofte opleve at få den hjem mens den endnu er halvbedøvet, og det er da vigtigt at huske, at katten skal have ro (gerne i den kasse katten transporteres i) i opvågningsfasen.

 

Bedøvelse

Bedøvelser med luftarter foretages ved hjælp af en maske, mens barbiturstoffer indgives ved en intravenøs indsprøjtning.

 

Se operationer.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 801 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• HavanaDet er en livlig kat, som er behageligt selskab. Dens karakter ligner meget siameserens
• SpindenKattesproget har to tonearter: spinden og mjaven, som kan variere i styrke
• KattesprogLær at "tyde" din kat

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!