Logo

Filmen og katten

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Filmen og katten

 

Det kendte tegnefilmpar fra TV: Tom og Jerry, katten og musen

 

Da katten er alt for uafhængig til at kunne bøje sig for kravene i skuespillergerningen, ses den i stedet på lærredet som stjerne i tegnefilm.

 

Allerede i laterna magica's tid spillede katten komiske roller. Man så dem for eksempel spændt for en vogn med en rotte som kusk.

Tegneserierne kom derimod ud til et talrigt publikum. De anvendte også katten lige fra begyndelsen og fortsatte dermed, da de gennemgik den fantastiske forvandling til tegnefilmen. Dennes succes var umådelig i de mørke biografsale over hele verden og blevet næsten obligatorisk tilbehør til »hovedfilmen«.

 

Filmen og katten

Katten Felix blev skabt omkring 1920 af Pat Sullivan, den sidste af de små uafhængige producenter inden for et speciale, der snart nødvendiggjorde dannelsen af dynamiske hold, grupperet omkring en »big boss« med en overvældende fantasi. Denne Felix var faktisk katten, ja, endog »super-katten« for Marcel Brion, der skriver: »Når den går som et bekymret menneske med hovedet trukket ned mellem skuldrene og poterne bag på ryggen, bliver den utrolig som kat, uvirkelig som menneske. Den er god, gavmild, dristig, optimistisk. Den er snedig og udholdende. Den er fuldt fortrolig med det overnaturlige, og når den ikke omgives af det fantastiske, skaber den det selv«.

 

Det var den første kat, der talte, takket være lydbåndene (1927), et år før Mickey, som først blev berømt efter den.

 

Dens efterfølger, Crazy Cat, så dagens lys omkring 1930 i de tegneserier der blev udgivet i aviserne, tegnet af Georges Herriman, men det var først hen imod 1935, at Ben Harrison og Manny Gould gav den bevægelse og gjorde den til stjerne i tegnefilmen. Tom og Jerry, katten og musen, der altid er i slagsmål, men til slut bliver uadskillelige, blev skabt i slutningen af anden verdenskrig af William Hanna og Joe Barbera.

 

Hvad angår Walt Disney har han ofte, når han gav katten en plads i sit værk, ladet den mænge sig med hekse og derved fremkaldt barnlige skræmmebilleder.

 

Fablernes angstfyldte mysterium genfinder man i Skønheden og Dyret med kattekongen Karoun. I den berømte film, som Jean Cocteau har lavet herover, er det Jean Marais, der er belemret med dens skrækkelige træk, under hvilke det lykkes Josette Day at genkende eventyrprinsen.

 

Tjekkoslovakken Jasny har for »rigtig film« produceret En dag kom en kat. Det rigtige levende dyr holder sig tæt til eventyrene, thi, berøvet nogle briller, som dens herre har givet den, ser den folk i farver, der afslører deres egenskaber (de ærlige i blåt, hyklerne i violet). Endnu en gang videreføres det eventyragtige.

 

En skuespiller må, selvom han har fire ben, lære sin håndtering. Hunde egner sig bedre til dressur end katte, og når disse er gode skuespillere er det så meget mere fortjenstfuldt. Det var tilfældet med Buster, Stripey og Sam. Rhubarb, den vulgære baggårdskat, overgik dem alle i den fremskredne alder af femten år. Den syntes at kunne gøre alt på kommando: springe, rulle rundt, fange bolden, blive vred eller kede sig, og den lærte at holde af vand, som så mange af dens brødre nærer afsky for.

Berettigede dette ikke dens indkomster på 1.000 dollars om ugen? Ray Milland, Di Maggio, Audrey Hepburn, dens berømte medspillere på lærredet synes ikke at have været jaloux ...

 

Endnu mere bemærkelsesværdig er måske helten i en ungarsk film, Kati og den vilde kat; to og en halv måned gammel befinder denne kat sig over for det imponerende kamera midt i Radnavy-skoven.

 

I de canadiske skove har Walt Disney filmet Den lange rejse, en ikke mindre farefuld færd med en siameser, ledsaget af to hunde, en bull-terrier, der snart bliver træt, og en labrador, der har ansvaret for en rejse mod vest, hvor den vil finde sin menneskefamilie. Den raske hund jager en kanin; katten fanger en ørred og en agerhøne. En brav ensom mand vil højtideligt dele sin mad med trioen, men katten, der er velopdragen, nægter at spise på bordet, trods sulten ... Senere får en ladning bly den til at flygte fra menneskene. Så angribes den af en bjørnemor og af en los. Derpå får siameseren et tvungent bad i den iskolde bjergstrøm; en tømmerflåde, sendt af forsynet, redder den. Labradoren, der

udsættes for et pindsvins pigge, får også hjælp i skikkelse af en medfølende jæger. Efter en rejse gennem skoven i den prægtige indian summer skal endnu 60 km i sneens ensomhed tilbagelægges

 

Heldigvis er eftersøgningerne sat i gang. Fantastisk? I hvert fald en stor prøvelse for disse usædvanlig talentfulde dyr, der spiller så »livagtigt«.

 

Walt Disney brugte atter siameseren som helt i Spionen med fløjlspoterne, hvis rigtige navn er Petit Voyou (P.V.). P.V., der er en dagdriver og lækkermund af temperament, følger efter en laksehandler og befinder sig i en lejlighed, hvor manden efter et hold-up i en bank holder bankens kassererske, Margaret, indespærret. Det lykkes hende at indridse ordet »hjælp- på sit armbåndsurs kapsel, som hun fastgør til kattens halsbånd. P.V., der bliver kastet på porten, finder sin herre, der alarmerer F.B.I. Den får så et nyt halsbånd, denne gang forsynet med en mikrofon, således at politiet kan høre alt, hvad katten hører. Men vil denne på ny besøge laksehandleren? Denne kriminalfilm er et festfyrværkeri. Atter her er det dyret, som er mest naturligt.

 

Katten har således vist hvad den duer til som skuespiller og lagt alle artens besnærende egenskaber for dagen. I tegnefilmen forener katte-helten dyre- og menneskenaturen, og de rivaliserer i forslagenhed med hinanden, når det da ikke drejer sig om liderlighed som i Katten Fritz, en moderne tegnefilm - bestemt for voksne - hvor katten foretager sine første skridt i filmkunstens erotiske komik.


Filmen og katten

Scene fra tegnefilmen »Katten Fritz.«, en parafrase på det erotiske spil mellem kønnene.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 853 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Allergi overfor katteKatte allergisymptomer skyldes hovedsageligt det allergen, Fel d1, et protein molekyle...
• Cymric katMed undtagelse af hårlængden skal cymric katten følge standarden for en god manxkat, især...
• Abort Den frivillige afbrydelse af en uønsket graviditet kaldes »induceret abort«. For...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!