Logo

Hovedet

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Hovedet

 

Katten har et veludviklet kranium og et kort ansigt, hvilket gør dens hoved ægformet, så meget mere som den fordybning, der adskiller næsen fra panden - stoppet - er meget lidt markeret. Tindingerne er meget store og inadbuede. Kæberne er korte, og underkæbens lodrette dele er meget smalle og sidder langt fra hinanden bagtil.

 

Hovedet

 

Inde i kraniet sidder hjernen, omgivet af hjernehinden. Der er intet indvendigt nakkeben. Gennem åbninger passerer nerver og de blodkar, som forsyner hjernen med blod. Der findes ingen kæbehuler.

Kraniet er dækket af muskler til at tygge med såvel som til at bevæge ørerne, læberne og snuden. Huden, som er tæt forbundet med de underliggende væv, er fin og meget lidt bevægelig.

 

Hovedet Hovedet

 

Ifølge Camper og Colin ligger katten i første række af alle husdyr med hensyn til forholdet kranium-ansigt, som er 1/0,68, og ansigts vinklen, som er på 41°. I modsætning til de forhold, der gør sig gældende hos hunden, hvis hovedform er meget forskellig alt efter, om det drejer sig om en slank, massiv eller mellemlang type, er kattes hjerneskal bemærkelsesværdig ensartet, og undersøgelsen af et kranium gør det aldrig muligt uden videre at afgøre hvilken race dyret har tilhørt. Dog findes forskellene, selvom de er små. De er mest synlige hos det levende dyr og gør det muligt at skelne det trekantede ansigt hos katte af orientalsk type som siameseren fra den europæiske korthårskats og chartreux'ens runde ansigt og fra visse perseres lidt »pekingeser«-agtige ansigtstræk.

 

Hovedet

 

Selvom der er forskel på ansigtstrækkene hos de orientalske og europæiske kattetyper, adskiller kraniets form hos de enkelte racer sig kun lidt fra hinanden.

 

Andre forskelle berører øjets og ørets form samt pigmenteringen af den trekantede næse - eller snude - som oftest er rosa, blålig eller sort.

 

Se anatomi, knurhår, kredsløb, kropsbygning, tandsæt.

 


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 746 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• SøvnSøvn er uundværlig, og forsøg har vist, at hos katten såvel som hos hunden medfører...
• HavanaDet er en livlig kat, som er behageligt selskab. Dens karakter ligner meget siameserens
• SpindenKattesproget har to tonearter: spinden og mjaven, som kan variere i styrke

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!