Logo

Lugtesans

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Lugtesans

Katten har en veludviklet lugtesans, der bl.a. tiltrækkes af specielle urte- og plantedufte.

 

Selvom synet er det vigtigste for katte, når de jager, er lugtesansen veludviklet hos dem og giver dem tilsyneladende uhyre megen glæde. Den er det vigtigste middel til identifikation på både lang og kort afstand. Det faktum, at det kan mislykkes for en kat at se den føde, som stilles direkte foran den, hvorefter den stoler på sin næse for at lokalisere den nøjagtigt, er formodentlig en reminiscens fra de første par dage i dens liv, hvor killingen stoler på sin lugtesans til at finde moderens brystvorte før øjnene er åbne.

 

Se bare på en kat, der sidder ved et åbent vindue og snuser mod de hundreder af tiltrækkende dufte i brisen, af hvilke nogle af de mest interessante sandsynligvis er de selv samme lugte, som mennesker finder ubehagelige! For at forstærke en speciel duft åbner katten munden efter mere luft. En kat nyder også at udforske sporene af lugtene fra sin ejers rejser eller fra et andet dyrs færden og snuser efter alle de spor, der er efterladt på ens hænder eller tøj, som fortæller, hvor man har været, og hvem man har truffet.

 

Lugt spiller en vital rolle ved markering af territorium og ved køns-identifikation. Selvom en hunkat ikke udstøder højlydt parringskalden, meddeler hendes lugt på en anselig afstand, at hun er brunstig.

 

Når en kat gnider sig op ad en person eller et møbel, kan den også efterlade en lugt-afmærkning (selvom den ikke er så overvældende som den, der afmærker hankattens territorium), især når den gnider hovedet mod hånden med en meget typisk bevægelse, for der findes duft-kirtler på siden af kattens hoved.

 

Tilsvarende er der ågså dufte som kattene absolut ikke kan lide, fx planten colerus canina. Planten sælges til mennesker der ikke vil have katte i deres have.

 

Lugtesans

 


 

 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.172 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• FølesansFølesansen i trædepuderne er veludviklet og på ansigtet fungerer specielle hår,...
• Somali.Somali-katten er endnu ikke nået til Europa, men det er formentlig kun et spørgsmål om tid
• Filmen og kattenDa katten er alt for uafhængig til at kunne bøje sig for kravene i skuespillergerningen,...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!